Θρεπτική αξία

Θρεπτική αξία spiroulina platensis

 

Η σπιρουλίνα (spirulina) είναι 100% φυσικό προϊόν που περιέχει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, γεγονός που την καθιστά πλήρη τροφή. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (55-70%) τρόφιμο, ενώ περιέχει ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί πηγή β-καροτενίου και βιταμίνης Β12 (κυανοκοβαλαμίνη). Ειδικά η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12, που βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα, καθιστά τη σπιρουλίνα ιδανική πηγή πρόσληψης Β12 για χορτοφάγους.

Αναλυτικότερα η σπιρουλίνα περιέχει:

- Βιταμίνες β-Καροτένιο (Προβιταμίνη Α), Βιταμίνες συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, Παντοθενικό Οξύ, Βιοτίνη, Φολικό Οξύ), Βιταμίνη Ε 

- Μέταλλα/Ιχνοστοιχεία Ασβέστιο (Ca), Φώσφορο (P), Κάλιο (K), Νάτριο (Na), Σίδηρο (Fe), Μαγγάνιο (Mn), Ψευδάργυρο (Zn), Μαγνήσιο (Mg), Χαλκό (Cu), Χρώμιο (Cr), Σελήνιο (Se).

- Λιπαρά Οξέα Κατά κύριο λόγο πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμπεριλαμβανομένων των βασικών λιπαρών γ-Λινολενικό οξύ (GLA), α-Λινολενικό οξύ (ALA) και Λινελαϊκό οξύ.

-Αμινοξέα

Απαραίτητα Αμινοξέα:, Ισολευκίνη, Λευκίνη, Λυσίνη, Μεθειονίνη, Φαινυλαλανίνη, Θρεονίνη, Τρυπτοφάνη, Βαλίνη.

Μη Απαραίτητα Αμινοξέα: Ιστιδίνη, Αλανίνη, Αργινίνη, Ασπαραγινικο οξύ, Κυστίνη, Γλουταμινικό οξύ, Γλυκίνη, Προλίνη, Σερίνη, Τυροσίνη. 

Στον Πίνακα που ακολουθεί εμφανίζεται το πλήρες διατροφικό προφίλ της Spiroulina Platensis.

ΣΥΝΘΕΣΗΑνά 100gΑνά 3gΣυνιστώμενη
ημερήσια
δόση
Βασικά Θρεπτικά Συστατικά
Ενέργεια 319kcal
1332kJ
9.6kcal
40kJ
2000 kcal (8351 kj)
Πρωτεΐνη (g) 64.9 1.947 1gr/kgr βάρους σώματος
Ολικά Λιπαρά (g) 3.8 0.114 25-35% της ολικής
προσλαμβανόμενης
ενέργειας για τον ενήλικο
Πολυακόρεστα (g) 1.03 0.031

Η συνιστώμενη διαιτητική 
πρόσληψη για τα ωμέγα-6 
πολυακόρεστα λιπαρά 
στους ενήλικους είναι 
5-10%, επί της ολικής 
προσλαμβανόμενης ενέργειας. 
Για τα ω-3, οι διαιτητικές 
προσλήψεις αναφοράς (Δ.Π.Α.) 
είναι 0,6-1,2% για τον 
ενήλικο πληθυσμό

Μονοακόρεστα (g) 2.4 0.072

Η συνιστώμενη διαιτητική
πρόσληψη για τα
μονοακόρεστα λιπαρά στους
ενήλικους είναι 15-20%,
επί της ολικής
προσλαμβανόμενης ενέργειας.

Monounsaturated Fats (g) 0.22 0.007  

 

Υδατάνθρακες (g) 8.4 0.252  
Σάκχαρα (g) <0.5 <0.015  
Εδώδιμες Ίνες (g) 6.9 0.207  
Βιταμίνες 
(Οι βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό 
και τα συμπτώματα έλλειψης τους παρουσιάζονται
άμεσα. Δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό
και δεν του παρέχουν ενέργεια, αλλά συμβάλλουν στην 
ομαλή λειτουργία του.)
Προβιταμίνη A (καροτένιο) (mg)
(καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες)) 
60.1 1.80 (*37.5%**) 1 R.E. = 1μg (3,33i.u.)
ρετινόλης = 6μg β-καροτένιου
= 12μg άλλου
καροτενοειδούς-προβιταμίνης Α
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη HCl) (mg) 5.3 0.16 (14.5%*)  1 mg
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη) (mg) 2.44 0.07 (5%*) Άνδρες 1.3 mg
Γυναίκες 1,1 mg
Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη) (mg) 10.8 0.32 (2%*)

Άνδρες 16 mg
Γυναίκες 14 mg

Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό Οξύ) (mg) 1.07 0.03 (0.5%*)

Παιδιά 5 mg
Ενήλικοι 10 mg

Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη) (μg) 549 16.47 (1%*) 2 mg
Βιταμίνη Β8 Βιοτίνη (μg) 44 1.32 (2.5%*) 150-300 mg
Βιταμίνη Β9 Φολικό Οξύ (μg) 827 24.81 (12.5%*) 200μg
Βιταμίνη Β12 (Κυανοκοβαλαμίνη) (μg) 182 5.46 (218%*) 2μg
Βιταμίνη Ε (mg) 7.78 0.23 (2%*)

15 mg ή 22.5 IU
1 mg Βιταμίνη E
ισοδυναμεί με 1.5 IU

Ινοσιτόλη (mg) 8.24 0.25 1g 
Μέταλλα/Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο (Ca) (mg) 1028.3 30.85 (4%*) 800mg
Σίδηρος (Fe) (mg) 50.4 1.51 (11%*) 14mg
Φώσφορος (P) (mg) 1374.8 41.24 (6%*) 800 mg 
Ιώδιο (I) (μg) 22 0.66 (0.4%*) 150μg
Μαγνήσιο (Mg) (mg) 598.8 17.96 (5%*) 300mg
Ψευδάργυρος (Zn) (mg) 6.5 0.195 (2%*) 15mg
Σελήνιο (Se) (μg) 59 1.77 (3%*) 65μg
Χαλκός (Cu) (μg) 810 24.3 (2.5%*) 1,2mg
Μαγγάνιο (Mn) (mg) 5.3 0.16 (8%*) 4,6mg
Χρώμιο (Cr) (μg) 110 3.3 (8%*) 25μg 
Κάλιο (K) (mg) 1558 46.75 (2.5%*) 3,1g
Βάριο (Ba) (μg) 1190 35.70  
Κοβάλτιο (Co) (μg) 35 1.05  
Νάτριο (Na) (mg) 756 22.68 3-4g

* ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή
* Λαμβάνοντας υπόψη ότι 6μg προβιταμίνης Α μετατρέπονται σε 1μg βιταμίνης Α

Ανάλυση ΑμινοξέωνΑνά 100gΑνά 3gΣυνιστώμενη 
ημερήσια 
δόση
Απαραίτητα Αμινοξέα
Ισολευκίνη (g) 3.41 0.102  
Λευκίνη (g) 5.29 0.159  
Λυσίνη (g) 2.7 0.081  
Μεθειονίνη (g) 0.78 0.023  
Φαινυλαλανίνη (g) 2.8 0.084  
Θρεονίνη (g) 2.98 0.089  
Τρυπτοφάνη (g) 1.16 0.035  
Βαλίνη (g) 3.66 0.110  
Μη Απαραίτητα Αμινοξέα
Ιστιδίνη (g) 0.93 0.028  
Αλανίνη (g) 4.92 0.148  
Αργινίνη (g) 4.07 0.122  
Ασπαραγινικό Οξύ (g) 5.66 0.170  
Κυστίνη (g) 0.18 0.005  
Γλουταμινικό Οξύ (g) 8.05 0.242  
Γλυκίνη (g) 3.08 0.092  
Προλίνη (g) 2.31 0.069  
Σερίνη (g) 2.87 0.086  
Τυροσίνη (g) 2.73 0.082  
Ανάλυση Λιπαρών Οξέων
γ-Λινολενικό (C18:3) (mg) 1960.4 58.81  
α-Λινολενικό (C18:3) (mg) 311.2 9.34 1,1-1,16 g
Λινελαϊκό (C18:2) (mg) 138.7 4.16  
Παλμιτικό (C16:0) (mg) 735.3 22.06  
Ελαϊκό (C18:1) (mg) 157.3 4.72  
Μυριστικό (C14:0) (mg) 85.9 2.58  
Καπρινικό (C10:0) (mg) 61.2 1.84  
Λαουρικό (C12:0) (mg) 59.3 1.78  
Παλμιτελαϊκό (C16:1) (mg) 48.6 1.46  
Στεατικό (C18:0) (mg) 48.3 1.45  
Αραχιδικό (C20:0) (mg) 42.2 1.27  
Spirulina Platensis από το Δίκτυο Ελληνικής Σπιρουλίνας

spirulina newsletter

Sereal DesignersΔιαδύο :: Εταιρεία Πληροφορικής