Η Spiroulina PLATENSIS είναι τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε
πρωτεΐνη (55-70%) φυτικής προέλευσης
Τι είναι οι πρωτεΐνες;
Οι πρωτεΐνες είναι ενώσεις μεγάλων μορίων, που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο
Παραδείγματα πρωτεϊνών είναι:
- το κολλαγόνο και η ελαστίνη που βρίσκονται στα κόκκαλα, τους τένοντες και τα τοιχώματα μεγάλων αγγείων
- η κερατίνη που βρίσκεται στις τρίχες και τα νύχια
- η αιμοσφαιρίνη που μεταφέρει οξυγόνο
- η ινσουλίνη που συμβάλλει στον μεταβολισμό των σακχάρων κ.α
Πώς συμβάλλουν οι πρωτεΐνες στον οργανισμό μας;
- είναι βασικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων
- χρειάζονται στην πέψη και βοηθούν στην παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις
- σχηματίζουν τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την απελευθέρωση ενέργειας και τη διατήρηση της ζωής
- παίρνουν μέρος στη σύνθεση των ορμονών
- χρησιμεύουν για την κατασκευή διαφόρων μερών και οργάνων του σώματος ξεκινώντας από τα κύτταρα και τις μεμβράνες του
Τι είναι τα αμινοξέα;
Τα αμινοξέα αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που καθορίζουν και τις χαρακτηριστικές ιδιότητές τους. Είναι οι μικρότερες ενώσεις που προκύπτουν από τη διάσπαση των πρωτεϊνών στο έντερο.
Τα μη απαραίτητα αμινοξέα μπορούν να συντεθούν στον οργανισμό, ενώ τα απαραίτητα δεν συντίθενται και πρέπει να λαμβάνονται με την τροφή καθημερινά.
Στους πίνακες που ακολουθούν εμφανίζονται τα απαραίτητα και τα μη απαραίτητα αμινοξέα που περιέχει η σπιρουλίνα.
Απαραίτητα Αμινοξέα
Ανά 100g | Ανά 3g | Συνιστώμενη ημερήσια δόση (για ενήλικα) | |
Ισολευκίνη (g) | 3.41 | 0.102 | |
Λευκίνη (Leu) (g) | 5.29 | 0.159 | |
Λυσίνη (Lys) (g) | 2.7 | 0.081 | |
Μεθειονίνη (Met) (g) | 0.78 | 0.023 | |
Φαινυλαλανίνη (Phe) (g) | 2.8 | 0.084 | |
Θρεονίνη (Thr) (g) | 2.98 | 0.089 | |
Τρυπτοφάνη (Trp) (g) | 1.16 | 0.035 | |
Βαλίνη (Val) (g) | 3.66 | 0.110 |
Μη Απαραίτητα Αμινοξέα
Ανά 100g | Ανά 3g | Συνιστώμενη ημερήσια δόση (για ενήλικα) | |
Ιστιδίνη (His) (g) | 0.93 | 0.028 | |
Αλανίνη (Ala) (g) | 4.92 | 0.148 | |
Αργινίνη (Arg) (g) | 4.07 | 0.122 | |
Ασπαραγινικό Οξύ
(Asp) (g) |
5.66 | 0.170 | |
Κυστίνη (g) | 0.18 | 0.005 | |
Γλουταμινικό Οξύ
(Glu) (g) |
8.05 | 0.242 | |
Γλυκίνη (Gly) (g) | 3.08 | 0.092 | |
Προλίνη (Pro) (g) | 2.31 | 0.069 | |
Σερίνη (Ser) (g) | 2.87 | 0.086 | |
Τυροσίνη (Tyr) (g) | 2.73 | 0.082 |
Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείτε να δείτε την περιεκτικότητα της σπιρουλίνας σε πρωτεΐνη συγκριτικά με άλλα τρόφιμα