Οι ιοί αποτελούνται από DNA ή RNA.
Είναι ενδοκυτταρικά παράσιτα και αναπαράγονται σε κύτταρα-ξενιστές χρησιμοποιώντας τα ένζυμα τους. Κατά τη διαδικασία αναπαραγωγής τους καταστρέφουν τα ζωντανά κύτταρα.
Όταν οι ιοί καταστρέφουν πολλά κύτταρα του οργανισμού εκδηλώνεται λοίμωξη που αποκαλείται ιογενής.
Ιογενείς λοιμώξεις είναι:
- το κοινό κρυολόγημα (ρινοϊοί)
- η γρίπη (ιός της γρίπης)
- η ανεμοβλογιά (ιός της ανεμοβλογιας)
- έρπητας (ιός του απλού έρπητα)
- AIDS (ιός ΗIV)
Η αντιμετώπιση των ιώσεων γίνεται με:
- εμβόλια, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά της μόλυνσης και αποτελούν τη πρώτη γραμμή άμυνας
- αντιικούς παράγοντες που είναι η δεύτερη γραμμή άμυνας.
Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ιών παίζει και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, κ.λπ. Η λήψη, επίσης, πρωτεϊνούχων τροφών (όπως άπαχο κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα) θεωρείται λίαν απαραίτητη.50
Διάφορες invitro έρευνες που έχουν διενεργηθεί χρησιμοποιώντας κυανοβακτήρια έχουν δείξει τη δυνητική ικανότητα αυτών των οργανισμών να δρουν ως αντι-ιικοί παράγοντες.
Πιο συγκεκριμένα, εργαστηριακές έρευνες έδειξαν την ανασταλτική δράση ζεστού υδατικού εκχυλίσματος της S.Platensis στον πολλαπλασιασμό του ιού του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1).10
Άλλες έρευνες έδειξαν επιπλέον ότι η σπιρουλίνα έχει ευεργετικές δράσεις έναντι:
- του ανθρώπινου μεγαλοκυτταροϊού (HCMV)4 12
- του ιού της ιλαράς 4 12
- του ιού της παρωτίτιδας 4 12
- του ιού της γρίπης Α 4 12
- του ιού HIV-13 4 12 20, ο οποίος προκαλεί την ανίατη λοιμώδη νόσο AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) και του εντεροϊού 7140.
Η αντι-ιική δράση της σπιρουλίνας πιθανότατα οφείλεται στην αποτροπή διείσδυσης του ιού στο κύτταρο του ξενιστή και αποδίδεται κυρίως στον πολυσακχαρίτη σπιρουλάνη, που περιέχεται στη σπιρουλίνα, σε συνδυασμό με άλλους, μη χαρακτηρισμένους, πολυσακχαρίτες και συστατικά πρωτεϊνών 4.
Η δράση της Spiroulina PLATENSIS είναι σημαντική και έναντι του Κορονοϊού (SARS COV19). Παγκόσμια Πρώτη Κλινική Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Παθολογίας του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης από τους Δρ. Ηλία Ε. Μαζοκοπάκη & Δρ. Μαρία Γ. Παπαδομανωλάκη & δημοσιεύθηκε στο European Journal of Medical and Health Sciences [2022; 4(3), 82-83] αναδεικνύει τη συμβολή της Spiroulina PLATENSIS στην πρόληψη & νοσηλεία από COVID-19. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Σε ένα πρόσφατο επιστημονικό άρθρο,51 δημοσιευμένο σε έγκριτο ξενόγλωσσο ιατρικό περιοδικό, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ο ρόλος της σπειρουλίνας (spirulina) στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων από κορωνοϊό και γρίπη.
H χρωστική ουσία φυκοκυανοχολεΐνη (phycocyanobilin / PCB) που μόνο η σπειρουλίνα περιέχει, αναστέλλει το πολύπλοκο ενζυμικό σύμπλοκο NADPH-οξειδάση, γνωστό και ως οξειδάση της “αναπνευστικής έκρηξης” (respiratory burst) ή “οξειδωτικής έκρηξης” (oxidative burst), υπεύθυνο για την πρόκληση οξειδωτικού στρες (δηλαδή την αύξηση παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου / ROS) από τον ιό στα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα, καθώς επίσης και στα φαγοκύτταρα που προσελκύονται στο παρέγχυμα των πνευμόνων.
Με την αναστολή της NADPH-οξειδάσης διατηρείται η ικανότητα σηματοδότησης του TLR7 υποδοχέα που βρίσκεται στη μεμβράνη των μολυσμένων κυττάρων για την παραγωγή ιντερφερόνης τύπου 1 και αντιϊικών αντισωμάτων, σημαντικά για την άμυνα του οργανισμού μας.
Για τις βιβλιογραφικές παραπομπές μεταβείτε στην καρτέλα ‘Βιβλιογραφία’
‘ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ Ή ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ’