Η Spiroulina PLATENSIS είναι η ιδανική λύση για τους χορτοφάγους, τους αυστηρά χορτοφάγους και γενικά για όλους όσους προτιμούν να αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα.
Χορτοφαγική διατροφή και ω-3 λιπαρά οξέα
Μήπως έχεις ακούσει ότι μπορεί να παρουσιάσεις έλλειψη σε ω-3 λιπαρά οξέα επειδή δεν τρως ψάρια;
Τι είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα;
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αποτελούν τη σημαντικότερη μορφή διατροφικού λίπους. Θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι το σιπενταενοϊκό οξύ (ΕΡΑ), το εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ (DHA) και το α-λινολεϊκό οξύ (ALA).
Κατά καιρούς, δημοσιεύονται έρευνες οι οποίες αναφέρουν ότι οι χορτοφάγοι και οι vegan παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις αυτών των συστατικών.
Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει!
Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα Ω3 λιπαρών οξέων ενός vegan είναι ίδια με αυτά ενός παμφάγου.
Ωστόσο, καλό είναι όσοι απέχουμε από την κατανάλωση ψαριών, να βάλουμε στη ζωή μας τη σπιρουλίνα. Η σπιρουλίνα επειδή είναι μικροάλγος περιέχει μεγάλες ποσότητες λιπαρών οξέων χωρίς να περιέχει βαρέα μέταλλα.
Σκέψου ότι… τα 3g Spiroulina PLATENSIS καλύπτουν το 24,32% των ημερήσιων αναγκών σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Χορτοφαγική διατροφή και βιταμίνη Β12
Σίγουρα έχεις ακούσει ότι σε μία χορτοφαγική διατροφή υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης B12.
Υπάρχει μία δόση αλήθειας σε αυτό…
Τι είναι η βιταμίνη Β12;
Η βιταμίνηΒ12, γνωστή και ως κυανοκοβαλαμίνη, έχει ποικίλες δράσεις στον οργανισμό μας. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, προάγει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος και ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Πρέπει να τονίζουμε ότι η βιταμίνη η B12 δεν παράγεται από τα φυτά.
Οι πηγές πρόσληψης της βιταμίνης Β12 για εμάς τους vegan είναι περιορισμένες.
Λαμβάνεται κυρίως από τρόφιμα που είναι ενισχυμένα με αυτή και με τη λήψη σπιρουλίνας.
Ήξερες ότι…με 3g Spiroulina PLATENSIS καλύπτεται το 81,25% των ημερήσιων αναγκών;
Χορτοφαγική διατροφή και σίδηρος
Πολλοί συνδέουν τη χορτοφαγική διατροφή με την έλλειψη σιδήρου αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια!
Τι είναι ο σίδηρος;
Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο κι αποτελεί συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι η υπεύθυνη πρωτεΐνη για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Επιπλέον, είναι απαραίτητος στο μυελό των οστών για την παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Μπορεί η πρόσληψη σιδήρου να έχει συνδεθεί με την κατανάλωση ζωικών τροφών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αναστροφή αυτής της πεποίθησης. Μελέτες αποδεικνύουν ότι ένας χορτοφάγος, αυστηρός ή απλός, μπορεί να λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου από εναλλακτικές πηγές.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν δύο είδη σιδήρου:
ο αιμικός και ο μη αιμικός. Ο αιμικός, όπως καταλαβαίνουμε, βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα.
Ο μη αιμικός είναι η επιλογή μας και βρίσκεται σε πολλά περισσότερα τρόφιμα!
Υπάρχει στις φακές, στα ρεβίθια, στα κόκκινο φασόλια, στο τόφου, στην κινόα, στην chia, στα κάσιους, στο ταχίνι, στα παντζάρια, στο σπανάκι, στα αποξηραμένα βερίκοκα και σύκα, στις σταφίδες και στη σπιρουλίνα.
Πιο συγκεκριμένα, με 3g Spiroulina PLATENSIS καλύπτεται το 18,87% των ημερήσιων αναγκών.
Χορτοφαγική διατροφή και πρωτεΐνη
Κάθε χορτοφάγος γνωρίζει ότι υπάρχουν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης εκτός του κρέατος.
Τι είναι οι πρωτεΐνες;
Οι πρωτεΐνες είναι ενώσεις μεγάλων μορίων, που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο. Έχουν πολλές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων είναι να χαρίζουν ενέργεια στον οργανισμό.
Από τη διάσπαση των πρωτεϊνών στο έντερο προκύπτουν τα αμινοξέα, που είναι μικρότερες ενώσεις . Υπάρχουν αμινοξέα που μπορούν να συντεθούν στον οργανισμό, ενώ άλλα που δε συντίθενται και πρέπει να λαμβάνονται με την τροφή καθημερινά.
Πηγές πρωτεϊνών είναι η σόγια, τα ρεβίθια, οι φακές, τα μαύρα φασόλια, η κινόα, το τόφου, το φυστικοβούτυρο, τα αμύγδαλα, η βρώμη, οι σπόροι chia.
Η Spiroulina PLATENSIS περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δεδομένου ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.